In 4 stappen naar jouw internationale droombaan
-Of een enkele reis Barcelona alsjeblieft!-

Is Spanje jouw droomland? En dan niet alleen voor vakantie, maar meer permanent om te wonen en werken? Weet je echt zeker dat je een internationale carrière ambieert, alleen nog niet hoe het aan te pakken? Dan ben je niet de enige!
Wie droomt er nu niet van om te flaneren op de Ramblas, ’s avonds tapas te eten in een van de vele restaurantjes in Barcelona en in het weekend lekker naar het strand te gaan? Maar dromen is een, nu komt het aan op doen.

Een begin kan zijn om te gaan werken bij, of te solliciteren naar een baan bij, een multinational. Een goede start, maar verder geen garantie voor een uitzending naar Spanje.. Zeker nu veel multinationals kosten besparen en de expat regelingen onder druk en soms zelfs op de tocht staan. Toch zijn er zeker een aantal dingen die je kunt doen om een internationale carrière te bespoedigen.

1. Focus je op 1 land
‘The world is your playground’, en dat is zeker waar. Maar wanneer je een internationale carrière ambieert, is focus het key word. Denk goed na over het land waar je zou willen wonen, en neem daarbij zaken in overweging als: veiligheid, cultuur, gebruiken, tijdsverschil, overwegende religie, werk- en leefomstandigheden, mogelijke job opportunities en klimaat. Zodra je het land van je keuze hebt bepaald, focus op dat land en probeer zoveel mogelijk relevante informatie in te winnen. Een bezoek, zoals een vakantie, om te kijken of het werkelijk een land is waar je zou kunnen wonen is ook zeker aan te raden.

2. Habla Espanol?
Zodra je het land van je keuze hebt bepaald, is de volgende stap om je de locale taal eigen te maken. En daarmee bedoel ik leer de taal spreken maar zeker ook schrijven zodat jij jezelf vloeiend kunt uitdrukken in je werk. Nederlanders staan bekend om hun goede talenkennis, maar het vloeiend Frans spreken op vakantie of zo nu en dan converseren met international zakenrelaties, is niet het niveau wat nodig is wanneer je daadwerkelijk in een Frans sprekend land zou werken. Daar komt veel meer bij kijken.

3. Maak werk van jouw unieke vaardigheden
Je vergroot je kansen op een internationale baan wanneer je vaardigheden bezit die niet of nauwelijks aanwezig zijn op de buitenlandse arbeidsmarkt. Een arbeidsmarkt is zoals elke markt een kwestie van vraag en aanbod. Iemand met een specialisme, vaardigheden en ervaringen in een functie waar veel vraag naar is, komt eerder aan een baan dan wanneer er al veel lokaal talent aanwezig is in die specifieke functie. Dit principe geldt niet alleen wanneer je overweegt rechtstreeks in het buitenland te solliciteren maar zeker ook wanneer je bij een multinational werkt. In dat geval zullen ze jou, als waardevolle werknemer, alleen willen laten gaan wanneer er echt een noodzaak toe is (en een hoge benefit voor het ontvangende land).

4. Welke vergunningen heb je nodig?
In heel veel landen heb je een werk- en een verblijfsvergunning nodig om daar te mogen werken en wonen. Dit geld met name voor landen buiten de EU. Ieder land kan zijn eigen immigratie vereisten bepalen, waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen om te mogen werken in dat specifieke land. Het is van belang om niet alleen te onderzoeken welke vereisten er zijn (zoals bijv. in het bezit zijn van een contract voor onbepaalde tijd), welke papieren nodig zijn (zoals originele trouwakte of recente politieverklaring) maar bovenal ook hoe lang de immigratieprocedures zijn. Dit laatste omdat wanneer je jouw internationale droombaan hebt gevonden, en je bent aangenomen, je zeker wilt weten dat je ook legaal kunt werken in het buitenland.
Hoewel het vaker voorkomt dat mensen beginnen te werken in het buitenland op een toeristenvisum, kunnen de gevolgen van het niet hebben van een geldige werkvergunning desastreus zijn. Niet alleen voor het bedrijf waarvoor je werkt, maar bovenal voor jouzelf: deportatie en in het ergste geval een gevangenisstraf. Iets om over na te denken en bij voorkeur te voorkomen, door de procedures ruim op tijd te starten.

Wil je echt graag die droombaan in Spanje realiseren? Met bovenstaande stappen wordt dat een stuk eenvoudiger. Als loopbaancoach met internationale ervaring help ik je graag. Ik doe dat door gebruik te maken van het negen stappenplan van The Happy at Work Agency, voor meer informatie. < http://www.thehappyatworkagency.nl/loopbaancoaching-trajecten/>

Heb je vragen, of wil je meer weten over hoe het is om in het buitenland te wonen en werken, laat dan hieronder een reactie achter. Ik beantwoord ze graag. Ken je iemand die ook interesse heeft in een international carrière, deel dan dit blog. Hasta la vista!

Samenvatting
Wil jij ook graag in het buitenland wonen en werken? Dan is het vinden van een baan bij een multinational een eerste stap. Hoe jij je daarnaast nog meer kunt voorbereiden lees je in dit blog; in 4 stappen naar een international droombaan.

Write a comment

Leaving too soon! Where to?

Get it done in less time using my Free Book... In five easy steps, I will teach you how to do more in less time and save at least 5 hours per week, all free!