Een goede work-life balance is altijd mogelijk, ook als je druk bent. Juist als je druk bent! Ik deel graag de 5 geheimen die maken dat ik als ondernemer geniet van werken in mijn onderneming en een super leuk leven leidt. 

Gisteren was het zaterdag en ik gaf de hele dag training. Donderdag en vrijdag ook. Toen ik zaterdag thuis kwam, was ik dan ook redelijk “op” zoals ik dat zelf noemde.

 

In het weekend werken, kan dat?

Werken op zaterdag, kan dat eigenlijk wel? Wat vind jij? Ik vind dat het wel kan, zolang het goed voelt en ik op een ander moment in de gelegenheid ben om rust te pakken en even op te laden. Ik vind het ergens soms wel lekker om juist op de dag dat veel mensen werken, vrij te zijn. Extra rustig.

 

Een ondernemer werkt altijd 

In de auto onderweg naar de training had ik het erover: hoe doe je dat nou eigenlijk, je rust pakken als druk mens? Zeker als ondernemer stop het werk nooit, het gaat altijd maar door. Want jij bent je onderneming. Browsen op social media is al snel werk. Delen waar je mee bezig bent ook.

 

Iedereen lijkt altijd te (kunnen) werken

Niet alleen ondernemers zijn veel met hun werk bezig, bijna iedereen is meer aan het werk tegenwoordig. Doordat je zoveel op je mobiel kunt doen, is je werk immers altijd bij je. Ping: een nieuwe email in je inbox die je even moet beantwoorden. Piep: een Whatsappje van je collega of jij daar even naar kunt kijken.

 

Stopt het nooit?

Het kan lijken alsof het nooit stopt. En af en toe even niet met je werk bezig zijn, kan best lekker zijn. Sterker nog het kan zelfs noodzakelijk zijn, want altijd maar doorgaan dat lukt niemand en kan leiden tot enorm veel stress. Maar hoe doe je dat nou als je zo druk bent? Of hoe doe je dat als jij je werk gewoon ook echt heel erg leuk vindt, en je werken helemaal niet erg vindt?

 

Tips voor het verbeteren van je work-life balance voor drukke mensen:

Online life coach - Life coaching online - Life coach online - work life balance voor drukke mensen2

1. Als het risico is dat je altijd doorwerkt ook als je thuis bent, zorg dan dat je regelmatig naar een plek gaat die dwingt tot ‘niet werken’. Werk jij vanuit huis? Dan is het risico aanwezig dat als je thuis bent, ook ‘s avonds, je snel weer achter de computer kruipt om ‘nog even dat te doen’. Wil jij meer tijd doorbrengen met je partner? Plan dan iets in, buiten je huis. Dus ga uit eten, ga samen iets leuks doen buiten huis zoals naar de film of samen de natuur in.

2. Zet je notificaties uit. En dan bedoel ik alle notificaties. Dus niet voor je mail, je whatsapp, je facebook of wat dan ook. Al die piepjes en pingetjes vragen jouw aandacht. Maken dat jij toch even gaat kijken wat er aan de hand is: moet ik reageren of niet? Als ze niet aan staan, bepaal jij wanneer je reageert. Vind je het een naar idee dat iemand je niet kan bereiken in geval van nood? Laat dan de notificatie voor sms aan staan. Tegenwoordig is dat een van de minst gebruikte communicatie middelen, zodat je daar minder snel door wordt gestoord. Communiceer dit ook. Dus geef bij je collega’s en klanten aan: ik ben bereikbaar via whatsapp of email. Degene die je moeten bereiken vertel je dat je in geval van nood altijd bereikbaar bent via sms.

3. Begin je ochtend vroeger en neem dan tijd voor jezelf. Start rustig op. Als dat bij je past begin de dag in stilte. 5 minuten eerder opstaan en dan tijd nemen voor jezelf, even in stilte zitten kan je al zoveel meer balans geven gedurende de dag, echt heerlijk. Vind je in stilte zitten moeilijk? Gaat jouw brein direct aan en bedenk je dan wat je allemaal nog moet doen, zodat het hele effect weg is? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen: eerder beginnen zodat je meer tijd hebt en meer rust kunt inbouwen, of op een andere manier rust vinden. Te denken valt aan een geleide meditatie of een paar strek oefeningen of yoga.

4. Plan regelmatig tijd in om weg te gaan. Een weekend weg, uit je vertrouwde omgeving, doet wonderen als oplaad techniek. Helemaal als je samen bent met de mensen van wie je houdt. Buiten zijn in de natuur werkt ook heel erg goed. Wist je dat 90% van de mensen in een onderzoek aan heeft gegeven dat ze zich meer gelukkig voelden nadat ze in de natuur waren geweest?

5. Neem af en toe heerlijk tijd voor jezelf: me-time. Maar dan ook echt. Onlangs ben ik een weekend naar Italië gegaan. Alleen. Geen lief. Geen dochter. Geen vriendinnen. Toen me werd gevraagd of iemand met me mee mocht rijden zei ik: Nee! Dit was mijn tijd. Ik had me verheugd op het rijden in mijn fiat 500 door de glooiende heuvels van Italië. Muziekje erbij, zonnebril op en gaan! Heerlijk. Maar het hoeft niet altijd een weekend te zijn, een avond alleen vind ik ook heerlijk. Even mijn eigen ding doen, in stilte. Daar laad ik van op.

 

Waar krijg jij energie van?

Waar laad jij van op? Wat het ook is zorg dat je daar regelmatig meer van doet. Deze bovenstaande 5 tips werken bijzonder goed voor mij. Ze zorgen ervoor dat mijn work-life balance op peil blijft. Dat ik geniet van het ondernemen en werken aan mijn eigen bedrijf, zonder dat ik mezelf voorbij loop. Ik hou van spontane acties maar heb geleerd dat mijn liefde voor mijn werk het vaak wint. Dus daarom plan ik veel dingen in zodat ik gegarandeerd tijd heb voor mezelf en voor mijn lief. Mede daardoor krijg ik enorm veel gedaan in mijn bedrijf.

 

Work-Life Balance voor drukke mensen

Wil jij ook een work-life balance die past bij jou, en jouw drukke leven? Wil jij ook van het gevoel van altijd moeten naar alles kunnen? Dan heb ik iets gaafs voor jou. Ik start binnenkort met een speciaal programma: “de upgrade van mijn Embrace Life programma”. Ik kijk hier enorm naar uit, dit programma biedt jou zoveel waarde: meer tijd, geld en vrijheid. Meer doen van de dingen die jij echt belangrijk vindt en meer genieten van je leven. Heb je interesse? Laat het me weten, ik heb nog een paar plekjes open. Mail me.

 

Online-life-coach-Online-life-coaching-Life-coaching-online1

Yvonne Dam is een online life coach en loopbaancoach. Zij helpt drukke, ambitieuze mensen van het gevoel van “altijd moeten” naar “alles kunnen” door te kiezen voor jezelf. Met als resultaat meer genieten van je leven en je werk. Wil jij inspiratie ontvangen om ook meer te kunnen genieten? Meld je hier aan.

Yvonne Dam is a performance coach for people who have too little time and crave to take their business to the next level. Through her programs, and VIP coaching, she’s here to help you grow your business further — while making it all feel like a breeze. Getting you to drastically reduce your working hours.      And when she’s not coaching, you can find her indulging in beach walks, and a sparkly glass of champagne.  Stop working 24/7, bring back the fun & ease in your business and get ready for that next level.                                                          Subscribe to our newsletter for weekly inspiration

Write a comment