Zuchtend zat ik achter mijn computer. Heel verschrikt keek ik in de camera. Wat ik zag, daar werd ik echt niet blij van.

 

Ik zat in een online meeting met video en toen ik me even omdraaide, zag ik achter me puinhoop. Alsof er een bommetje was ontploft. En ik zag dat niet alleen, ook al mijn klanten aan de andere kant van de camera kregen een glimp van deze chaos.

Nonchalant, deed ik alsof dit de gewoonste zaak van de wereld was. Dat er achter me nog een half on-op-gegeten ontbijt stond. Naast een vergeten knuffel, een paar schoenen (!) en een overhemd dat over een stoel hing. Inwendig kon ik wel huilen.

Hoe kon het toch dat ik iedere keer als ik vanuit huis werk, zoveel meer moet doen dan wanneer ik buiten huis werk? Als ik naar kantoor ga, dan trek ik de deur achter me dicht en doe die ’s avonds weer open. Easy peasy.

 

Het was mijn ideaal: lekker vanuit huis werken maar dit ging niet helemaal goed

Is jou dat ook wel eens overkomen? Dat je denkt relaxed thuis te werken en er dan achter komt dat het alles behalve relaxed is?

 

Hoe komt het en wat kun je eraan doen?

Het heeft deels te maken met de beeldvorming, van jou en je omgeving. Want waarom staan al die spullen nog op tafel? Omdat jij thuis werkt en dat wel even opruimt voordat je begint. En als jij dit dus inderdaad ook altijd doet, dan houd je het daarmee zelf in stand.

 

Nog snel even een was

Je bent thuis dus je kan ook wel even een was aanzetten toch? Met als gevolg dat je de was moet ophangen, de droger moet vullen en ook weer moet uitzetten. Misschien dat je dan maar direct even de was opvouwt. Je bent toch thuis dus het gaat in één moeite door.

Weet dat iedere onderbreking, hoe kort ook, je zeker 11 minuten extra kost. Je bent namelijk uit jouw concentratie en het kost je tijd om weer de focus aan te brengen. Pauzes zijn goed, en noodzakelijk maar wel om op te laden, niet voor andere zaken.

 

Haal jij de kinderen even op?

Omdat je vanuit huis werkt, vraagt jouw lief of jij de kinderen even wilt halen. Of anders nog even boodschappen wilt doen. Jij bent er immers vlak bij en je hebt toch tijd. Inmiddels ben je heel erg gestressed, want door alle andere niet-werk dingen ben je niet toegekomen aan wat je allemaal wilde doen vandaag.

Jouw efficiënte thuis-werk-dag is verandert in een een inefficiënte rommel-dag.

 

Nee ik ben even bezig

Als je dan weer thuis bent, vragen je kinderen aandacht. Je probeert die wel te geven maar bent met je gedachten bij een email die je nog wilt schrijven. Als zij even aan het spelen zijn, type jij graag een bericht in op je telefoon even snel.

Je ziet gelijk alle nieuwe e-mails die zijn binnen gekomen en begint die direct te beantwoorden. Het is wel belangrijk dat je zorgt dat bereikbaar bent. Natuurlijk gaat dat niet goed want je dochter staat naast je, net op het moment dat jij midden in een belangrijke zin zit.

Je snauwt: nee, ik ben even bezig, niet nu. Tegelijk heb je er spijt van, je wilt niet tegen haar uitvallen (en het sussen kost je ook langer dan wanneer je direct had geluisterd).

 

Nu weet je het zeker: thuis werken, werkt niet

Maar ja, als je net als ik kantoor aan huis hebt, is dat wel lastig. En wees eens eerlijk dit gaat niet alleen over thuis werken hè? Het komt ook op allerlei andere vlakken voor, toch?!

Het gaat namelijk over grenzen stellen. Over jezelf belangrijk maken. Over het verdelen van taken, duidelijk zijn in wat je wilt én zelf actie ondernemen.

 

Life coaching online - Online life coach - Online life coaching - zuchtend achter computer

 

Hoe het wel kan
Dus hoe doe je dat? Hoe zorg je dat beter grenzen stelt en wel efficiënt doorwerkt?

1. Duidelijk zijn over wat je wel en niet doet

Wees duidelijk over wat je doet, naar jezelf en naar je omgeving. Dus jij werkt vanuit huis. Daarom doe je geen andere dingen. Vertel dit aan je gezin en huisgenoten. Belangrijker nog: houd je er zelf ook aan. Ga niet redden, omdat iemand anders zijn zaken niet goed op orde heeft en jij meer flexibel bent.

Soms is de enige manier om dingen voor elkaar te krijgen, dingen niet doen en laten ontsporen. Dat maakt dingen veelal duidelijker dan wel doen en alles blijven oplossen. Dat doe je dan voor iedereen behalve voor jezelf.

2. Doe alsof je niet vanuit huis werkt
Wat voor mij heel goed werkt, is doen alsof ik nog naar kantoor ga. Dingen die ik niet zou doen als ik op kantoor zou zitten doe ik nu ook niet. Dus:

  • Geen wassen aanzetten/uitzetten
  • Zorgen dat ieder familielid zijn eigen troep opruimt voordat  hij/zij het huis verlaat
  • Om 9.00 uur klaar zitten achter mijn computer in werk kleding. Hoe heerlijk een joggingbroek en geen make-up look misschien ook is, het maakt mij minder productief en ook minder representatief op video.
  • Niet even boodschappen doen
  • Niet de kinderen ophalen, als ik dat anders ook niet zou doen

3.  Wees er 100% of niet

Als je vanuit huis werkt en je kinderen of lief zijn ook thuis, zorg dan dat je er 100% bent, of helemaal niet. Het gaat ongelooflijk vaak mis, doordat we even snel tussendoor een email beantwoorden. Of nog even snel iets op social media doen.

Voor de ander is het niet duidelijk of jij nu aan het werk bent of niet. Want je bent er wel, maar je aandacht is er niet bij. Als dit te vaak gebeurt (en dat gebeurt het vaak) dan is dat enorm verwarrend. Je laat dan zelf jouw grenzen vervagen.

Beter is om iets af te maken en dan ook fysiek even ergens anders heen te gaan. Daarmee creëer je letterlijk en figuurlijk een afstand. Ik hoor vaak van mensen ja maar ik heb geen eigen werkplek. Dat kan maar er is altijd wel ergens een plek in huis waar jij ongestoord even kunt werken, al ga je op je bed zitten (wat ik persoonlijk erg prettig vind aan het einde van de werkdag).

Ben je klaar met werken, neem je een pauze en wil je er echt even voor je gezin/lief zijn, dan leg jij je telefoon weg. Je richt je aandacht op je familie leden.

Grenzen aangeven is ongelooflijk belangrijk niet alleen voor jezelf maar ook voor de mensen om je heen. Soms is het ook ongelooflijk moeilijk, als er van alles gebeurt en alles jouw aandacht vraagt.

Ik ben dan al snel geneigd om alles te laten vallen wat ik belangrijk vind, en om te gaan voor wat anderen nodig hebben. Jij ook? Zo ja, doe dan mee met mijn GRATIS challenge later deze maand “Hoe het allemaal wel kan”. <<Hier meld jij je aan>>

 

Online-life-coach-Online-life-coaching-Life-coaching-online1

Yvonne Dam is een online life coach en loopbaancoach. Zij helpt drukke, ambitieuze mensen van het gevoel van “altijd moeten” naar “alles kunnen” door te kiezen voor jezelf. Met als resultaat meer genieten van je leven en je werk. Wil jij inspiratie ontvangen om ook meer te kunnen genieten? Meld je hier aan.

 

 

 

 

 

Yvonne Dam is a performance coach for people who have too little time and crave to take their business to the next level. Through her programs, and VIP coaching, she’s here to help you grow your business further — while making it all feel like a breeze. Getting you to drastically reduce your working hours.      And when she’s not coaching, you can find her indulging in beach walks, and a sparkly glass of champagne.  Stop working 24/7, bring back the fun & ease in your business and get ready for that next level.                                                          Subscribe to our newsletter for weekly inspiration

Write a comment