Vandaag kwam ik een mooie Infographic tegen gebaseerd op een onderzoek uit Engeland over hoe baanzoekers LinkedIn gebruiken in hun zoektocht naar werk. Ben je op dit moment op zoek naar nieuw werk? Ik deel graag welke dingen mij opvielen in deze infographic, zodat jij LinkedIn optimaal kunt inzetten in jouw zoektocht!

 

LinkedIn of toch liever online vacaturebanken?

Een aantal jaren geleden waren online vacaturebanken verreweg de belangrijkste plek om op zoek te gaan naar nieuw werk.  Uit de infographic blijkt dat LinkedIn inmiddels terrein gewonnen heeft ten opzichte van deze online job boards: 37% van de baanzoekers geeft aan de voorkeur te geven aan zoeken via LinkedIn. 25,5% zoekt het liefst via job boards. En jij? En welk middel zullen recruiters het liefst gebruiken? Precies! LinkedIn is in de ogen van recruiters één grote kandidaten bank. Een vacature plaatsen op een job board kost geld. Een vacature op LinkedIn plaatsen hoeft geen geld te kosten. En dat brengt ons op het tweede punt.

 

Zoek de vacatures op LinkedIn op de juiste plek!

Je kent vast de vacaturepagina op LinkedIn. Dat lijkt de belangrijkste plek om te zoeken naar vacatures. Ruim 47% zoekt volgens de infographic op die plek naar vacatures. Ook biedt LinkedIn de mogelijkheid aan organisaties om hun vacatures in een advertentie zichtbaar te maken. Slechts 7% van de zoekers zoekt daar. En dat is niet verwonderlijk. Want ook recruiters hebben al lang een veel betere plek gevonden om hun vacatures te plaatsen, die bovendien kosteloos is: de status update! Zoek dus net als de 28,5% uit dit onderzoek op die plek! Ga recruiters volgen die actief zijn in jouw vakgebied en check regelmatig hun status update. Zie het volgende punt.

 LinkedIn, sollicitatie, solliciteren, loopbaan, coach, loopbaancoach, carrière,

Besteed meer tijd op LinkedIn

Uit de infographic blijkt dat bijna de helft van de respondenten slechts 1 uur per week (of nog minder) op LinkedIn actief is. Dat is in mijn ogen wel erg weinig als je actief zoekt naar nieuw werk. Wanneer er ergens een vacature ontstaat, is het een kleine moeite voor een recruiter om die snel in een status update te melden. Binnen een paar minuten kan die dus al op LinkedIn staan. En binnen een paar uur kunnen er al tientallen reacties op zijn gekomen.  Zou je maar een of twee keer per week kijken en dan reageren, dan hebben anderen dus al veel eerder de aandacht van de recruiter weten te trekken. Kijk dus liefst iedere dag op LinkedIn en zorg dat je zelf ook minstens 1 keer per week iets plaatst, reageert op een discussie of zorgt dat je zichtbaar bent.

 

Zorg voor een optimaal profiel

Goed zichtbaar zijn op LinkedIn en actief contacten leggen, discussiëren in groepen en jezelf laten zien is de manier om LinkedIn te gebruiken. Maar het allerbelangrijkste is de basis: jouw profiel! Want iedere keer dat jij reageert op een discussie, iemand uitnodigt om te linken of een status update plaatst zullen mensen wiens interesse je gewekt hebt, éérst naar je profiel kijken. Pas als dat ze aanspreekt zullen ze contact met je zoeken. Zorg dus dat je profiel echt optimaal is, zo volledig mogelijk ingevuld maar vooral: dat jouw profiel duidelijk en overtuigend laat zien wat je toegevoegde waarde is. Je kunt nog zo actief zijn op LinkedIn, als je profiel niet op orde is, haal je minder resultaat uit je acties. Nieuw werk zoeken is keihard werken. Zorg dat je LinkedIn profiel je optimaal ondersteunt in deze taak.

 

Is jouw profiel optimaal?

Wil je jouw talenten en toegevoegde waarde goed kunnen weergeven? Begrijpen hoe jij jouw volgende functie die jij ambieert, concreet benoemt? Leren hoe je dat werk kunt vinden of creëren? Meld je dan aan voor het LinkedIn webinar van maandag 4 december om 20.00 uur. Je kunt je hier registeren.

Write a comment

Leaving too soon! Where to?

Get it done in less time using my Free Book... In five easy steps, I will teach you how to do more in less time and save at least 5 hours per week, all free!