Ik neem regelmatig deel aan netwerk events. Zoals veel mensen vond ik netwerken vroeger heel spannend, al die mensen die je niet kent en wat moet je dan zeggen? Ik werk met een aantal ‘geheugensteuntjes’, die maken dat ik echt relaxter zo’n event bezoek. Lees mee een volgend event ook een stuk relaxter kunt beleven en er hopelijk ook met plezier naartoe gaat!

Je bent op een event om te verbinden. Verbind dus, luister oprecht, stel vragen, maak een grapje, relax..Iedereen is er met hetzelfde doel, een connectie is dus sneller gemaakt dan aan de bar in je favoriete club. Je hoeft zelfs geen drankje voor iemand te kopen. Bedenk wat je graag zou willen weten van je gesprekspartners, waar ben je nieuwsgierig naar? Je kunt als je wilt, altijd een paar vragen voorbereiden maar met oprechte interesse kom je heel ver.

Je hoeft jezelf niet te verkopen, ook al wil je nog zo graag een nieuwe baan of nieuwe opdracht. Meestal kom je met vragen stellen en luisteren veel verder. Mensen vertellen graag over zichzelf. Rome is ook niet in 1 dag gebouwd, bij een netwerk opbouwen kost dat ook tijd. Zie de ontmoeting op een event als de eerste stap en spreek indien er interesse is af voor een vervolgontmoeting of telefoongesprek. Dat kun je ook na het event nog opzetten, geeft een mooie follow-up.

Ga geen visitekaartjes scoren! Ben je weleens op zo’n event geweest waar het vooral leek te gaan om zoveel mogelijk mensen ontmoeten, in zo’n kort mogelijke tijd? En dan thuiskomen en je afvragen: ‘Wie zijn al die mensen?’ Niet doen dus! Het is goed en slim om gegevens uit te wisselen bij interesse en een visitekaartje werkt dan natuurlijk goed, maar het gaat niet om de kwantiteit. In mijn ogen kun je beter een goed gesprek hebben met een handjevol mensen dan met heel veel, aan dat laatste heb je in de praktijk minder.

Stel je sociaal op. Iedereen is daar met hetzelfde doel en de meeste vinden het -net als jij- spannend. Sta je met iemand te praten en zie je iemand vlakbij alleen staan, nodig die dan uit in je ‘kring’. Als je geen klik met iemand hebt, is dat sowieso een goed idee. Jij kunt je dan na een tijdje verontschuldigen. Laat niet iemand alleen staan onder het mom van ‘even naar de wc’, om vervolgens nooit meer terug te keren. Staat er niemand in de buurt en denk je toch dat het is tijd om verder te gaan? Loop dan samen naar de koffie tafel en neem iets te drinken, je hebt daar vervolgens weer meer kans om iemand tegen het lijf te lopen.

netwerken, LinkedIn, loopbaancoach, London

Weet wat je wilt zeggen. Mensen komen op een netwerk event om te horen wat jij doet. Wees voorbereid. Als je er tegenop ziet, oefen dan alvast thuis. Zeg je naam (voor en achternaam noemen, geeft 70% meer kans dat jouw naam blijft hangen) en wat je doet. Senior manager bij PwC zegt mij niet zo veel maar: ik help organisaties met het stroomlijnen van hun HR afdeling, vertelt me meer én nodigt uit tot vragen. Houd het eenvoudig en vermijd vaktermen, in andere woorden zorg dat je moeder het snapt. Als zij het echt begrijpt, kun jij het met iedereen delen.

Volg op! Het is sowieso handig om die paar mensen die jij hebt gesproken te contacten na het event. Dit kan bijvoorbeeld door een e-mail en een (gepersonaliseerde) uitnodiging op LinkedIn. Als je graag langer met iemand zou willen praten, nodig hem dan uit voor een vervolgafspraak. Geef duidelijk aan waarom je graag zou willen afspreken, wanneer en hoe lang. Bijna niemand slaat een half uur koffie drinken af, zeker niet als ze in detail kunnen vertellen wat ze doen.

Tot slot, vergeet niet dat LinkedIn ook een netwerk is. Ik beveel daarom altijd aan dat mensen na het verbinden in real life, ook connecten op LinkedIn. Het is voor mij een eenvoudige manier om op de hoogte te blijven van promoties, jubilea en baanwisselingen. Daarnaast vind ik het heerlijk om uit mijn netwerk te putten. Onlangs heb ik een van mijn loopbaanklanten verbonden aan iemand uit mijn netwerk. Zij overwoog een carrièreswitch en nam daarin dagvoorzitterschap mee. Een dame uit mijn netwerk is dagvoorzitter, dus ik bracht hen met elkaar in contact. Heerlijk! Beiden blij!

Ik ben dan zo blij met mijn netwerk, ik zou zo wel weer naar een nieuw event willen! Ga je mee?

Save the date! Op donderdag 23 november om 20.00 uur geef ik een gratis online training over LinkedIn.

Je ontdekt o.a. hoe je LinkedIn je leven lang inzet als carrièreversneller.

Hier lees je meer informatie en meld je jezelf aan. Tot dan!

 

Write a comment

Leaving too soon! Where to?

Get it done in less time using my Free Book... In five easy steps, I will teach you how to do more in less time and save at least 5 hours per week, all free!